Jaké zvolit rozměry dveří?

Standardní rozměry

Standardní dveře bývají označovány jako 60, 70, 80 a 90/197.

Takové šířky ale na dveřích nenaměříte. Jsou to takzvaně jmenovité rozměry a označují, jak se takovým dveřím říká. Například standardní „šedesátky“ mají na užší straně (tzv. „ve falci“, tedy tam, kde se zavírají do zárubně) 62cm a na širší straně 65cm. Výška 197cm je skutečnou výškou standardního křídla opět „ve falci“ (celková je 198,5cm).

(Pozn. Celkové rozměry zárubně se mohou u různých výrobců lišit, já zde uvádím rozměry zárubní CAG, rozměry stavebních otvorů platí pro většinu výrobců stejné, ale i zde se mohou vyskytnout drobné rozdíly.)

Kam se hodí jaká velikost dveří?

To, jaký rozměr se kam hodí, vychází jak ze zvyklostí, tak (v některých případech) i z příslušných předpisů. Tyto zvyklosti se časem mění, dnes se již např. doporučuje počítat na WC a koupelny dveře šíře 70, dříve bylo běžné 60. Do obytných místností se většinou používají dveře šíře 80cm, abyste otvorem pohodlně protáhli nábytek apod.

Neplatí, že čím širší dveře, tím lépe – v případě otočných dveří počítejte s tím, že vám otevřené křídlo zabere kus místnosti a mnohdy pak naráží do nábytku. Naopak se nemusíte příliš bát výšky, moderní trend přeje světlu a eleganci vyšších dveří.

Záleží také na možnostech vašeho prostoru. Plánujete-li např. obložkové zárubně (zákazníci dnes často volí tuto variantu zejména z estetických důvodů), musíte počítat se stavebním otvorem o 10cm širším, např. na „osmdesátky“ potřebujete otvor široký 90cm a vysoký 202cm – celá zárubeň pak bude mít rozměry 95,2 x 204cm.

Nejjednodušší řešení

Doporučuji pro určení správných rozměrů vašich dveří nechat si ZDARMA zaměřit technikem vaše stavební otvory či stávající zárubně, abyste předešli zbytečným podřezům či situaci, kdy dveře nebude možné osadit.

Vyberte si dveře u CAG a nechte si zdarma poradit, jakou zvolit velikost »

Článek byl vydán 21.2.2010 v 12:39 v kategoriích Jak vybrat dveře, Vlastnosti a funkce dveří. Můžete sledovat komentáře k tomuto článku pomocí RSS 2.0 feedu. Můžete přidat komentář nebo trackback z Vašich stránek.

Diskutovat